Kennismiddag: Gezond ouder worden in een stedelijke leefomgeving
Het aantal ouderen in Nederland zal in de komende decennia blijven toenemen. Zij zullen langer zelfstandig thuis wonen en vaker kampen met gezondheidsproblemen. Hoe kunnen we de stedelijke omgeving zo inrichten dat deze gezond ouder worden kan faciliteren? Kunnen we in onderzoek en beleid leren van buitenlandse steden? Op basis van resultaten uit het Europese project MINDMAP willen we deze vragen bespreken met wetenschappers, beleidsmedewerkers en praktijkprofessionals.
Datum: Maandag 9 maart 2020
Tijd: 15.00 – 17.00, aansluitend borrel
Locatie: Het Nieuwe Instituut – auditorium, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Aanmelden: Aanmelden kan via deze link. Deelname is gratis.
Contact: Henrike van de Hengel, e-mail: h.vandenhengel@erasmusmc.nl, telefoon: 010-704 48 27
PROGRAMMA & SPREKERS
14:30 – 15:00 | Registratie met koffie en thee
15:00 – 15:10 | Opening
Saskia Baas-van Leeuwen, directeur publieke gezondheid bij de gemeente Rotterdam.
15:10 – 15:20 | Gezond ouder worden in een stedelijke leefomgeving – een introductie
Prof. dr. Frank J. van Lenthe is hoogleraar sociale epidemiologie van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC. Hij is ook verbonden als hoogleraar ‘Ruimtelijke diversiteit en ongelijkheid in stedelijke volksgezondheid’ aan de Universiteit van Utrecht.
15:20 – 15:50 | Leren van andere steden: inzichten uit onderzoek
-
- Is een groene stad een gezonde stad?
Mark Noordzij is sociaal-geograaf en onderzoeker bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.
-
- Meer welzijn met stedelijk beleid?
Dr. Joost Oude Groeniger is onderzoeker bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC en de afdeling Bestuurskunde en Sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
15:50 – 16:30 | Leren van andere steden: praktijkervaringen
-
- Gezond ontwerpen en inrichten van de leefomgeving
Dr. ir. Hanneke Kruize is onderzoeker Gezonde Leefomgeving bij het centrum Duurzaamheid, Milieu en Gezondheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
-
- Gezond010: Rotterdamse aanpak gezonde leefomgeving
Carina van der Beek is senior adviseur gezondheid bij de gemeente Rotterdam. De gemeente heeft samen met partners uit de stad en wetenschappers recentelijk Gezond010: het akkoord gelanceerd, waarin de gezonde leefomgeving een belangrijke rol inneemt.
-
- Samen aan de slag met stedelijke vraagstukken
Otto Trienekens is architect en medeoprichter van de Veldacademie; een plek waar de kennis van studenten en de vraagstukken van de gemeente Rotterdam bij elkaar worden gebracht door middel van kwalitatief onderzoek op sociaal-ruimtelijke vraagstukken vanuit de behoeften van bewoners.
16:30 – 17:00 | Paneldiscussie (met actieve betrekking van zaal) over huidig beleid en praktijk en blik naar de toekomst
17:00 – 18:00 | Borrel
Georganiseerd vanuit het MINDMAP project, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC, in samenwerking met CEPHIR.